• Wpisów: 72
  • Średnio co: 18 dni
  • Ostatni wpis: 3 lata temu, 19:04
  • Licznik odwiedzin: 7 091 / 1334 dni
 
wiktoriaw
 
DSC01740.JPG

Składniki:

- migdały 1 szklanka
- woda źródlana niegazowana lub przegotowana 4 szklanki

Sposób przygotowania:

Migdały wrzucamy do blendera, zalewamy 1-2 szklankami wody. Moczymy przez minimum godzinę (jeśli nie mamy czasu) lub najlepiej przez noc (jeśli mamy czas). Po namoczeniu dolewamy pozostałe 2 szklanki wody i miksujemy w blenderze ok. 2-4 minut na najwyższych obrotach. Na koniec mleko trzeba dokładnie przecedzić. Tradycyjne sitka przepuszczają drobinki migdałowe więc moim zdaniem nie sprawdzają się. Można przecedzać przez gazę złożoną na dwa, pieluszkę złożoną na dwa lub ściereczkę bawełnianą/ lnianą. Ja używam sitka od zaparzacza do herbaty, które w moim przypadku sprawdziło się idealnie, zero drobinek, a w efekcie czyste migdałowe mleko. Mleko przelewałam przez sitko z zaparzacza nad wysokim pojemnikiem, w którym zbierało się już czyste mleczko migdałowe. Wiórki pozostałe w zaparzaczu delikatnie dociskałam łyżeczką drewnianą aby nie uszkodzić sitka. Tak postępujemy aż przecedzimy całe mleko. Z podanych proporcji mi wychodzi ok. 900 ml/ 1 l mleka migdałowego. Pozostały suchy zmielony miąższ migdałowy można wykorzystać do wypieków, zrobić z nich serki wegańskie czy mąkę (podsuszając jeszcze w piekarniku) ale o tym w kolejnych postach ;)

Więcej tutaj:
dieta-paleo-przepisy.blogspot.com/(…)paleo-mleko-mi…

Pozdrawiam ciepło,
Wiktoria W.

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.